Öfke Kontrolü
Öfke sağlıklı bir duyguyken, sağlıksız olan öfkeyi ifade ediş biçimimizdir. Öfke duygusu kontrolümüzden çıktığından itibaren tehlike çanları çalmaya başlar. Kontrolsüz öfke hem bize hem de sevdiklerimize zarar verir. Çoğu zaman ikili ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan yaralar açar. Öfke dediğimizde aklımıza genellikle şiddet, bağırıp çağırmak gelse de sürekli söylenmek, şikayetlenmek, pasif agresyon, laf sokmak da bir çeşit şiddettir.
Öfkenin dışa vurumunda en güzel yol; onu ifade etmektir. Sağlıklı biçimde öfkemizi ifade etmeyi öğrendiğimizde öfkeyi doğru bir şekilde dönüştürmüş oluruz. Öfkeyi ifade etmeyen insanların büyük çoğunluğu bir yerden sonra sabredebileceği eşiği geçer ve öfke artık onun için kontrolsüz bir hal alır. Taşma noktası geçildiğinde ise sokaktan geçen bir insanın gözünün üstünde kaşı olması bile kişi için öfke sebebi olabilir. Peki öfkemizi nasıl kontrol edebiliriz?
- Adım: Sizi gerçekten öfkelendiren duygu ne? Bunu keşfedin. Sizi öfkelendiren ve 1 saniyede bile parlamanıza sebep olan o olayları bir kağıda not alın. Daha sonra bu olayların size gerçekte ne hissettirdiğini bulun. Değersizlik? Yetersizlik? Aşağılanmış? Hakkı yenmiş?. Bu duyguları neden hissettiğinizi bulmaya çalışın ve bu konunun üzerine gidin. Çünkü öfke dış faktörlere değil, bizim onları nasıl algıladığımıza bağlıdır. Kendinizi dinleyin. Canınızı sıkan şeyler neler? Hangi ihtiyaçlarınız karşılanmadığında, hangi ihtiyaçlarınız engellendiğinde öfkeleniyorsunuz? Bu sorunun cevabını bulduğunuzda öfkenizi uzun vadede kontrol etmiş olursunuz.
- Öfkeli olduğunuzda, sakin olduğunuz zamanlara nazaran sağlıklı davranmadığımızı biliyorsunuz. Bu yüzden öfke anları için küçük sakinleşme molalarına ihtiyacımız var. Ortamı kısa bir süreliğine terk etmek, nefes egzersizleri yapmak, odağınızı başka şeylere yöneltmek, içinizden ona-yirmiye kadar sayma gibi yollara başvurabilirsiniz. Sakinleştikten sonra artık öfkenizi ifade edebilirsiniz.
- Öfkeyle hareket etmeyin. Öfkeli olduğunuzda mantığınızı da devreye sokmaya çalışın. Öfkeliyken aldığınız kararlar doğru olmayabilir. Bunun farkında olun.
- Bütün bu yöntemleri denemenize rağmen öfkeni kontrol edemiyorsan profesyonel yardım alman da fayda var.